Sub sloganul : “Satul romanesc din alt punct de vedere “, in perioada 17-24 iunie 2018, Pensiunea Cerna din comuna vilceana Vaideeni , sat Cerna, va organiza cea de-a doua editie a Festivalului Sculptorilor cu Drujba .

Dupa succesul din prima editie, organzatorii au hotarat ca acest festival sa vina in completarea festivalurilor nationale , artei, culturii si traditiei romanesti.

Ideea organizării în România a Festivalului Sculptorilor cu Drujba apartine sculptorului Gabriel Rizea si domnului Adrian Mircea Bondoc, un împătimit și un îndrăgostit de sculptură cu drujba si fondatorul Pensiunii Cerna.

Menit sa promoveze la noi in tara o noua forma de arta- arta de a sculpta cu drujba precum si tradiţiile locale , festivalul va reuni 10 sculptori din Romania, din toate colturile tarii, incadrandu-se astfel in activitatile de turism cultural. Fiecare işi va alege câte un buştean sau o buturugă şi vor incerca sa dea viata lemnului ,sub privirile publicului, timp de o saptamana , avand o tema dedicata copiilor si anume personaje din povesti romanesti, personaje ce se vor reuni la finalul festivalului sub forma unui loc de joaca in curtea pensiunii.

Cei 10 Carveri , reuniti in aceasta formula de Gabi Rizea, participanti deja si la alte manifestari dedicate acestei arte neobisnuite, ne promit un spectacol inedit prin promovarea pe viu a unei noi forme de arta: sculptura in lemn cu drujba.

Prin partenerul de nadejde, Primaria Vaideeni si a primariilor din zona, Polovragi , Horezu, Consiliilor locale, Consiliului local Vilcea, APCIT=Asociația Profesioniștilor din centrele de Informare Turistică, Ministerului Turismului si a unui numar de sponsori veniti in sprijinul acestui eveniment cultural unic in tara, in special prin sponsorul principal, firma HUSQVARNA, va veti putea bucura si de tradiţiile locale – mâncarea si bauturile tradiţionale, meşteşuguri traditionale , muzica si dansurile populare prin participarea artistilor din cadrul vestitului Festival Invartita Dorului, din perioada 23-24 iunie, precum si a celorlalti artisti din zona.

Pe toata perioada festivalului, Pensiunea Cerna va deveni un loc al traditiei, artei si mestesugurilor romanesti si prin organizarea expozitiilor cu produse, mancare si bauturi traditionale si , in special, prin organizarea de ateliere de olarit, tesut, dansuri, pentru copii.

In cadrul acestor ateliere, copiii vor putea sa experimenteze mestesugul olaritului, tesutului, pictatului pe ceramica si vor invata sa danseze alaturi de formatiile de dansuri populare.

Vizitatorii vor putea gusta si cumpara mancarurile si bauturile din zona, inclusiv sucurile naturale delicioase, servite copiilor, toate preparate in mod natural de catre producatorii din zona.

Intr-o zona superba de munte, neatinsa inca de progres, in cadrul Pensiunii Cerna, va invitam la Festivalul Sculptorilor cu Drujba cu zile pline de arta si seri luminate de foc de tabără și de multă voie bună.

Locatie rutiera: Pensiunea Cerna se afla in satul Cerna, comuna Vaideeni , judetul Valcea, avand in apropiere localitatile Polovragi din judetul Gorj si Horezu din judetul Valcea. Distante fata de cateva orase : Craiova – 130 km, Tg Jiu – 60 km , Ramnicu Valvea – 65 km, Sibiu – 162 km (pe valea Oltului) , Bucuresti – 240 km.

Tema festivalului pentru acest an: Crearea unui loc de joaca din lemn sculptat in curtea pensiunii

Locul de joaca va fi unul alcatuit din elemente structurale sculptate in busteni avand ca tematica personaje din basme si povesti romanesti. Urmarim sa transmitem intr-un mod inedit copiilor nostri dragostea pentru valorile nationale prin prisma personajelor de poveste ale poporului roman. Anul acesta festivalul este unul de echipa pentru ca fiecare lucrare individuala este interconectata cu celelalte atat prin tema cat si fizic vorbind, intr-un ansamblu functional ce va cuprinde leagane, platforme, tobogane, balansoare.

Festivalul National al Sculptorilor cu Drujba

editia a VII-a, 9-15 octombrie 2023

pentru a trai impreuna (inca) o saptamana de poveste.

CARVERFEST 2023 Close

Pin It on Pinterest

Share This