Doresc sa deschid postarile de la a treia editie a Festivalului National de Sculptura cu Drujba din 25.07-01.08.2019 cu o scurta istorisire care ajuta pe cei ce vor sa vina sa vada, sa ne cunoasca mai bine.

de Adrian Mircea Bondoc

La Cerna, in 2017 la primul festival de sculptura cu drujba din tara v’ati intalnit toti carverii cunoscuti la acea data de mine si de Gabi Rizea cu care am organizat primul festival. Vorbisem doar la telefon. Acolo v’ati cunoscut, ajutat reciproc, ati pus tot sufletul din voi pentru ceilalti. Acolo ati asudat cu drujba in mana sa va demonstrati voua insiva apartenenta la grupul care se forma. Zi dupa zi in timpul festivalului se vedea cum creste deschiderea unul fata de celalalt, prietenia, ajutorul reciproc…, totul era suflet si pasiune. Zambetul de pe fetele voastre era un perpetuum mobile, iar cel mai frumos lucru era ca totul a fost pur, necenzurat, fiecare fiind el insusi cuprins de o bucurie pura, aceea de a da ceea ce este mai bun (si nu ma refer doar la arta) . Tin minte ca nu puteam manca de râs. Tin minte ca fiecare era el si atat. Tin minte glasul fiecaruia si mai ales prima imbratisare. Tin minte exuberanta, si bucuria care nu lipseste de la nicio intalnire a noastra de atunci si pana acum. Am o poza cu primul pahar baut impreuna si fetele noastre spun mai mult decat orice alte cuvinte. Nu a fost doar un festival. A fost o PREZENTA. Am fost PREZENTI din toate punctele de vedere. Ati fost ceva ce multi isi doresc si nu pot avea niciodata. Temele festivalului au fost alegerea voastra. 😊. Eram curiosi cu totii sa vedem ce iese. A iesit… si nu din faptul ca festivalul a fost organizat profi, ci pentru ca pasiunea si daruirea sunt factori cu mult mai puternici. A iesit si a fost magic pentru ca atunci erati unul pentru toti si nu conta ce fel de om este fiecare… A iesit si asta au simtit’o toti vizitatorii care v’au vazut. Erati electrizanti. Eu puteam observa poate ceea ce voi nu observati pentru ca erati mult prea ocupati de lucru si de a ajuta pe ceilalti astfel incat sa fie bine pt toti. Erati un tot unitar care expira PUTERE, UNIRE, BUCURIE, PASIUNE, DARUIRE si cel mai important: PRIETENIE. Oamenii vedeau grupul… , grupul vostru era impresionant, nu o persoana… nu o sculptura… , nu o drujba…, ci ansamblul, felul in care va comportati unul cu celalalt, practic toata atentia si bucuria era ca sunteti impreuna si faceti IMPREUNA cea ce inainte de festival faceati singuri sau aproape singuri, cu ganduri poate de tot felul. Gabi Rizea, circula pe FB experimentul grupului cu baloanele. Si eu l’am postat. Voi ati reusit sa gasiti baloanele cu numele voastre din prima clipa deoarece v’ati ajutat reciproc. Voi purtati in suflet ceva ce nu s’a mai intamplat decat la Marea Unire. Sunteti din toate colturile tarii, ati unit cultural o tara intreaga si beti un pahar impreuna mai des decat beau prieteni ce stau in acelasi oras. Si toate astea m’au facut sa va iubesc pentru ca suntem foarte frumosi impreuna.

Ma bucur enorm ca v’am cunoscut, ca am avut onoarea sa va gazduiesc, sa fac parte din bucuria aceasta si credeti’ma ca sunt cu adevarat langa voi. Am trait alaturi de voi momente deosebite… Am asistat la trairi controversate, am evoluat impreuna. Unii dintre voi v’ati ridicat (imi aduc aminte ca nu mai stiam cum sa il fac pe Voican Adrian sa isi constientizeze valoarea 🙂) , unii erati sus si i’ati ajutat pe ceilalti, altii ati facut schimbari radicale vietii (George Bostanica s’a mutat la Cerna), unii pur si simplu aveau tot ce le trebuie dar voiau sa se alature de fiecare data cu mult drag acestui grup.

Cu totii avem vieti diferite, suntem diferiti, dar am gasit in 2017 o parte din noi. Grupul din 2017: Viorel RadacinaUngur IoanMihai IasinovschiSztan DoruLuiza, Baicu Nicolae Voican AdrianCatalin MoldovanCernat DG, Gabi Rizea, George BostanicaIonutz Mya Hodor, (care a facut lucrarea extrafestival din lipsa de timp) , a trait bucuria de a realiza impreuna ceva frumos si care s’a transformat si in a ciocni cu drag un pahar impreuna. Au participat la festival chiar si carveri care au venit doar sa sculpteze pentru o zi cum este cazul lui Edi Schneider. Pe parcurs au mai venit in grup oameni bravi (Gabriel PatrascVasile Koter – participanti la adoua editie din 2018, Balan Fanica care va participa la editia de anul acesta si care s’au integrat ulterior ca si cum au fost dintotdeauna).

Si de atunci au trecut 2 ani. 2 ani in care v’am vazut pe la multe festivaluri si la care am venit cu drag. Si poate cu prea mult drag…, ca sa nu fiu interpretat chiar gresit… 😔

Tot de atunci stiu ca in mine veti gasi an de an sustinerea necesara in organizarea Festivalului National de la Cerna si atat cat pot voi avea grija de un lucru care a fost inceput cu sufletul si in care cu totii ati pus suflet. Pentru ca stiu acest lucru nu o sa pot niciodata renunta. Este ceva ce mie imi face bine si ma face mai bun.

Va pup cu drag oameni frumosi. Iar pentru cei care vor sa vina sa vada despre ce se povesteste va anunt ca Festivalul de anul acesta este in perioada 25.07-01.08.2019, unde sunteti bineveniti. Este povestea unor oameni care ne fac mai buni, mai frumosi si care realizeaza lucruri minunate.

Festivalul National al Sculptorilor cu Drujba

editia a VII-a, 9-15 octombrie 2023

pentru a trai impreuna (inca) o saptamana de poveste.

CARVERFEST 2023 Close

Pin It on Pinterest

Share This